Lessuggestie 1 Carnavalskraker schrijven

Skendels Liekusfist

In 1961 houdt de SOK (Stichting Organisatie Karnaval) voor de eerste keer het Skendels Liekusfist. Diverse clubs en muziekskes en soms ook andere teams strijden om het befaamde Loet Wouters vaandel, wat ze vervolgens één jaar in hun bezit mogen houden. Vernoemd naar de eerste schijnsels prins; Z.D.H. Prins Loet d’n Urste. Om mee te dingen naar het Loet Wouters vaandel moet het liedje een originele melodie met een originele tekst zijn dat nog niet eerder op een geluidsdrager is uitgebracht en binnen of buiten Schorsbos ten behoeve van een ander (muzikaal) evenement bedacht en ten uitvoer is gebracht. Het nummer moet ‘live’ begeleid worden.

De commissie ziet dat de originele categorie steeds verder ‘verouderd’ alleen de al langer bestaande clubs en muziekskus doen er aan mee. De nieuwe(re) clubs niet. Misschien ligt de drempel te hoog. Om de drempel te verlagen is de open categorie in het leven geroepen. In deze categorie strijd je met een rapnummer, een playback act, een parodie of met een nieuwe tekst op een bestaand nummer voor de Ik-Willem trofee. Vernoemd naar de tweede Schijndelse prins; Prins Willem d’n Twidde. Deze open categorie is als het ware drempelloos: alles mag, alles kan; als het maar met muziek te maken heeft. Ook in de begeleiding van het nummer is men ‘vrij’, het mag met een kapel, een orkestband of zelfs met een heuse rockband.

Bekijk winnaars Liekusfist

Bekijk winnaars open categorie Liekusfist

Lesverloop:

De leerkracht geeft een uitleg over het Skendels Liekusfist. Wanneer is het Liekusfist voor het eerst georganiseerd? Wat zijn de categorieën? Wat zijn de regels? Kijk eventueel de volgende filmpjes.

LINK: Filmpje Liekusfist

LINK: Filmpje Kinderliekusfist

Hierna gaan de leerlingen in groepjes een tekst schrijven op een bestaand lied.

Tip! Kies het beste lied uit en laat de hele klas het ten gehore brengen tijdens de weeksluiting.