Lessuggestie 1 Carnavalsoptocht

De carnavalsoptocht is ontstaan al in de middeleeuwen tijdens de Vastenavond. Boeren, monniken etc. grepen een optocht aan om de adel, geestelijkheid, de hogere bestuurders op de korrel te nemen en bepaalde toestanden aan de kaak te stellen. Men verkleedde zich als de persoon die hij/zij moest uitbeelden. Dit om herkenning en dus bestraffing te voorkomen. In feite hadden de Romeinen al een soort carnavalsoptocht. Het verdrijven van de winter, dat gebeurde ook bij onze oude volksstammen, werd aangegrepen om de boze geesten te verdrijven.

De eerste carnavalsoptocht in Schijndel was in 1956. Deze startte op de Boschweg om 15.33u en eindigde op de markt. Er deden zo’n 22 deelnemers mee.

Naast het prijzengeld wat er te winnen valt kun je ook de “Romkan” winnen. Deze prijs is in het leven geroepen door grootvorst Theo. Het is dan ook een persoonlijk attribuut. Rom komt van room is melk dus een melkkan. De grootvorst bepaalt zelf wie de Romkan krijgt en die volgens hem de beste carnavalswagen, groep, individueel heeft. Hij stopt in de kan ook een bepaald geldbedrag. Op het eind van de optocht word bekend gemaakt wie de Romkan gewonnen heeft.

In 1964 start carnavalsclub “Half um” een kindercarnavalsoptocht door het Wijbosch. Mari van der Steen was de allereerste jeugdprins van ’t Wijbosch. Vele kinderen, vaak komende uit de buurtverenigingen of families deden mee aan de optocht. Inmiddels zijn we alweer een generatie verder. Dus het kan zomaar zijn dat er van de deelnemers van toen kinderen of kleinkinderen nu meelopen. Nadat de carnavalsclub was opgeheven werd de optocht georganiseerd door de “Stichting Kinder Carnavals Commissie Half Um”. Hierdoor kon de organisatie in 2008 het 44-jarig jubileum van de optocht vieren. En gelukkig wordt deze optocht tot op de dag van vandaag nog steeds door een club georganiseerd, maar nu onder de naam “Organisatie Jeugdoptocht Schorsbos”. Dit jaar is de naam veranderd in Jeugdoptocht Schorsbos. De optocht is bedoeld voor kinderen en tieners van 0 tot 18 jaar. Jeugdoptocht staat meer voor de totale doelgroep, zowel voor jonge deelnemers als voor tieners. De optocht is uiteraard niet alleen bedoeld voor mensen uit Wijbosch maar ook uit Schijndel en omstreken.

Deze word op de zaterdag van het carnavalsweekend gehouden. De jeugdprinsen uit Eerde en Schijndel zijn hier altijd te gast.

Er zijn 3 categorieën waarin je mee kunt doen.

  • Individueel (1 of 2 personen)
  • Groepen van 3 t/m 7 personen
  • Groepen van 8 of meer personen

Voor meer informatie kun je kijken op jeugdoptocht.schorsbos.nl

Wat heb je nodig?

LINK: Filmpje Kleurrijke Kinderoptocht

Ballonnen

Kranten

Behanglijm

Wit papier

Verf

Oude kleding

Naald en draad of naaimachine

Schmink- of grimeerdoos

Lesverloop:

De leerkracht geeft uitleg over de grote carnavalsoptocht in Schorsbos en de jeugdoptocht in Wijbosch. Met de klas kun je eventueel het filmpje kijken van de kinderoptocht in Wijbosch. Daarna gaan de leerlingen creatief aan de slag.

De leerlingen kunnen bijvoorbeeld een carnavalspop maken met papier maché, elkaar schminken of een kleding stuk maken van oude kleding.

Carnavalspop maken van papier maché

Maak met behulp van een ballon en papier maché een pop voor carnaval. Het is wel wat werk, maar het resultaat is er ook naar…

De basis wordt de eerste keer opgebracht, heel de ballon bedekken met papier maché

De tweede werkles gaan de leerlingen nadenken wat voor figuur ze willen maken en brengen vormen aan (wenkbrauwen, neus, lippen, oren)

De derde les werken ze het masker glad af met wit papier en papier-maché

De vierde les zetten de leerlingen een basiskleur op (verf)

De vijfde les brengen ze details aan met verf

en de zesde les is voor de afwerking met bijvoorbeeld wol of stof.

Carnavals sjaal maken

Knip gedeeltes uit de oude sjaals die je leuk vind en naai deze aan elkaar, met naald en draad of een naaimachine, tot één grote sjaal. Maakt niet uit hoe het bij elkaar staat: Hoe meer verschillende printjes, kleuren en stoffen hoe beter. Maar alleen de kleuren geel, groen en wit van Schorsbos zijn natuurlijk ook erg leuk.

Bedenk eens wat je nog meer kunt maken van oude kleding, bijvoorbeeld van een spijkerbroek kun je een rokje maken of een tas.

Schminken

In de carnavalsoptocht zijn de deelnemers vaak geschminkt. Dit doen ze om het thema van de loopgroep of carnavalswagen extra kracht bij te zetten. De leerlingen gaan aan de hand van de voorbeelden elkaar als clown schminken. Zullen ze er allemaal hetzelfde uitzien?