Lessuggestie 1 Maskers maken

De winter was de moeilijkste tijd van het jaar. Er groeide niets meer en er was dan ook bijna niets te eten. De mensen waren dan ook ieder jaar weer dankbaar dat de zon langer ging schijnen en dat het warmer werd. De goden werden daarvoor bedankt en de boze geesten, die voor de kou hadden gezorgd, probeerde men te verdrijven. De mensen droegen daarbij vaak maskers om de geesten af te schrikken. Ook ratels en bellen gebruikten ze daarvoor. Iedereen hoopte dat de planten weer zouden gaan groeien, dat er weer voldoende eten zou komen.

Wat heb je nodig?

Karton

Knutselspullen

Elastiek

Lesverloop: 

De leerkracht laat enkele plaatjes of voorbeelden zien van maskers. De leerkracht bespreekt:

  • Welke verschillen er zijn.
  • Alleen ogen bedekt of het gehele gezicht?
  • Passend bij de kleding of juist niet?

Hierna gaan de leerlingen hun eigen masker maken.

 


Lessuggestie 2 De carnavalskrant

Schorsbosserbloaike

Het is natuurlijk niet meer van deze tijd om een krant te lezen op “echt” papier, en ook is de inhoud van dat papier allang niet meer met een pen geschreven, maar met een computer, toch is het elk jaar weer leuk om de krant, die met carnaval Schorsbosserbloaike heet, op de mat zien vallen en lekker door te bladeren.

LINK: Hoe maak je een carnavalskrant

Wat heb je nodig?

LINK: Werkblad Carnavalskrant

Lesverloop: 

De leerkracht laat de leerlingen aan de hand van het werkblad bekijken wat er in een carnavalskrant staat. Daarna gaan de kinderen zelf een pagina voor de krant maken.

Tip! Alle zelfgemaakte pagina’s bundelen dan hebben ze zelf een carnavalskrant gemaakt met de klas.