Lessuggestie 1 Medaille maken

Tijdens carnaval worden er verschillende onderscheidingen uitgereikt. De ‘gewone’ medailles worden door de prins uitgereikt aan personen die zich voor de gemeenschap extra hebben ingezet of een jubileum vieren. Een club of persoon kan altijd iemand voor een onderscheiding voordragen bij de prinsenclub. Men vraagt aan de prinsenclub om dat te honoreren. Deze medaille van verdienste kan de prins te allen tijde op elke plaats uitreiken.

‘De Wisselkletspep’ is de voorloper van ‘de Beste Breier’. Deze onderscheiding werd uitgereikt aan diegene die zich het afgelopen jaar het meest voor carnaval heeft uitgesloofd. Hij werd in 1966 ingesteld door grootvorst Theo. In 1975 werd de laatste Wisselkletspep uitgereikt aan Jet Geerkens.

Bekijk ontvangers Wisselkletspep

“De Beste Breier” wordt uitgereikt door de (carnavals) burgemeester. Het is een persoon die zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor Schorsbos binnen de gemeente grenzen.

Bekijk Beste Breiers

“De Ere Schorsbosser” wordt uitgereikt door de minister van staat aan diegene die de naam Schijndel, Schorsbos, tot buiten de gemeente grenzen op een positieve wijze heeft uitgedragen.

Bekijk Ere Schorsbossers

“De Hopplukker” wordt uitgereikt door de hoge raad. Ook deze gaat naar een verdienstelijk persoon in de ogen van de hoge raad. Deze onderscheiding is een beeldje van de hopplukker en wordt door de voorzitter van de hoge raad aangepraat, terwijl de prins hem uitreikt.

Bekijk Hopplukkers

De Ere Schorsbosser, Beste Breier en Hopplukker worden uitgereikt tijdens de sleuteloverdracht in de raadszaal van het gemeentehuis.

“De Mauwpeer van het jaar” werd uitgereikt vanaf 1979 door de Mauwperen aan personen die zich op een bijzondere manier hadden ingezet voor het Schijndels carnaval. Momenteel wordt deze niet meer uitgereikt.

Bekijk Mauwperen van het jaar

Wat heb je nodig?

Karton

Knutselspullen

Koord

Lesverloop:

De leerkracht legt uit waarom er door prins carnaval medailles worden uitgereikt met carnaval. Daarna vraagt hij/zij aan de klas: Hoe zou jouw medaille, als je prins of prinses bent, eruit zien? Laat de creativiteit maar stromen.

 


Lessuggestie 2 Een trekpop maken

Wat heb je nodig?

Karton

Knutselspullen

Splitpennen

Koord of draad

Kralen

 

Lesverloop:

De leerkracht laat een voorbeeld zien van een trekpop. De leerlingen beginnen met inkleuren en versieren van de onderdelen. Daarna uitknippen of prikken. De splitpennen door de scharnierende delen halen en de draadjes bevestigen met een mooie kraal onderaan het touwtje.

Tip! Wanneer je de onderdelen eerst op karton laat plakken zal de trekpop langer mee gaan.