Lessuggestie 1 Wat is carnaval?

Wat heb je nodig?

LINK: Kies-pad

De plaatjes in dit kies-pad zijn allemaal een directe link naar een filmpje, liedje, spelletje, kleurplaat of knutselwerkje.

Een koptelefoon of geluidsboxen is wel noodzakelijk.

Wellicht dat u als leerkracht zelf even een eerste keer moet assisteren met het opstarten van een filmpje of het uitprinten van een kleurplaat.

Verder kunnen de leerlingen met dit kies-pad prima zelf aan de slag.

LINK: Doe-pad

Computers of digibord

 

Lesverloop:

De leerkracht bespreekt met de leerlingen wat carnaval is.

  • Waar denk je aan als je aan carnaval denkt?
  • Wat doe je met carnaval?
  • Welke gebruiken horen erbij?
  • Waarom vieren we carnaval?
  • Hoe lang bestaat carnaval al?

De leerkracht maakt samen met de leerlingen op het digibord een mindmap met woorden en plaatjes rondom het thema carnaval.

Daarna kunnen de leerlingen aan de slag met het kies-pad.

Tip! Het doe-pad zou ook nog leuk zijn voor de leerlingen van groep 3/4

 


Lessuggestie 2 Het gekkengetal 11

Vroeger hadden veel getallen een symbolische betekenis. Het getal 11 noemen wij het gekkengetal omdat het alleen te delen is door zichzelf en omdat 11 staat tussen 10 (het volmaakte getal) en 12 (het heilige getal). Het getal 11 is zowel ongeluksgetal (het overtreedt het volmaakte getal 10) als geluksgetal (het is twee keer 1: het symbool van eendracht) daarom is het een “gek” getal. Het heeft niets te maken met elfjes, zoals sommige mensen denken.

Het getal 11 is een belangrijk getal bij carnaval. Hoe komt het getal 11 terug tijdens carnaval? Raad van elf, 11-11 bal, als een carnavalsclub 11 jaar bestaat is er een feestje, 1e lustrum. Maar ook als ze 2 x 11, 3 x 11, 4 x 11 of zelfs 5 x 11 jaar bestaan. De tafel van 11 zou een goede oefening zijn maar we hebben geprobeerd in het werkblad wat leukere oefeningen op te nemen.

 

Wat heb je nodig?

LINK: Werkblad A Gekkengetal 11

LINK: Werkblad B Gekkengetal 11

Lesverloop:

De leerkracht houd een gesprek met de leerlingen over getallen. Wie kent er mooie getallen? Zijn er getallen met een bijzondere betekenis? Welk getal wordt ook wel het gekkengetal genoemd? Waarom zou dat zijn?

De leerkracht print de werkbladen en geeft eventueel uitleg bij de verschillende oefeningen. Daarna gaan de leerlingen het werkblad maken.